Okullarda temizlik kime emanet?

Abone Ol

2024-2025 Eğitim Öğretim yılı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ekseninde gerçekleştirilen değişiklikler ve bu değişikliklere uyum sürecinde yaşanan tartışmalar gündemiyle başladı.

Akademik çevrelerce yorumlanan yeni öğretim programının dışında en dikkat çeken konu ise okullarda yaşanan yardımcı personel sıkıntısı oldu.

İŞKUR tarafından düzenlenen “Toplum Yararına Program” (TYP) istihdam edilemeyen belirli niteliklerdeki kişilere okullarda geçici süreyle iş imkanı sağlayan bir düzenlemeydi.

Bu düzenleme tasarruf tedbirleri kapsamında yerini “İşgücü Uyum Programına”(İUP)bıraktı.

İçerik ve çalışana sağladığı kazanımlar yönünden TYP’ den oldukça düşük profile sahip İşgücü Uyum Programı ise, istihdam programını neredeyse etkisiz hale getirdi.

İstihdam bekleyen vatandaşlar tarafından bir iş kazanımı olarak görülemeyen İUP özellikle okul idarecilerini okul temizlik ve bakım alanlarında yaşanacak aksaklıklar yönüyle düşündürmeye başladı.

Kış şartlarında okullarda daha da önemli hale gelecek olan temizlik, ısınma ve güvenlik ihtiyaçlarının gerçekleştirilen bu düzenlemeyle büyük bir sorun haline geleceği aşikar.

Artan öğrenci nüfusuyla birlikte daha da önem kazanan temizlik, ısınma ve güvenlik ihtiyacını karşılama konusunda yetersizliği açık olan işgücü uyum programı, tekrar gözden geçirilmeli ve istihdam bekleyen vatandaşlar açısından daha cazip hale getirilmelidir.

Özellikle öğrenci sayısı yüksek olan okullarda ciddi bir probleme dönüşecek bu sorunun en net çözümü ise temizlik ısınma ve güvenlik alanlarında kadrolu personel ya da hizmet alımı gerçekleştirmek.

Okulların açılmasıyla birlikte ortaya çıkan yardımcı personel sıkıntısına en yüksek düzeyde tepki ise velilerden geldi.

Salgınların birbirini takip ettiği, okul doluluk oranlarının sınırları zorladığı bu şartlarda kamuda tasarruf tedbirlerinin en kıymetlimiz çocuklarımızın eğitim alanlarını kapsamaması ise en haklı beklentimiz.