Satranç ve Yaşam

Abone Ol

Satranç,yaşamda var olan ve hep var olacak mücadelenin tahta üzerinde anlatımıdır.Satranç,hayatın küçük bir modelidir  de diyebiliriz. Satranç ile Yaşam arasında hiçbir oyuna nasip olmayan birçok benzerlik  vardır.Bu benzerlikleri örneklendirelim,


*Zamanı iyi kullanmak ;

Satranç belirlenen bir zaman içerisinde tamamlanması gereken bir spordur. Hayatın her alanında zamanı en iyi şekilde kullanmak verimliliği ve başarıyı arttırmaktadır.Satranç oynamak,zamanı doğru kullanmanın önemini  sporcuya gösterir.

*Önce Düşünüp Sonra Oynamak ;  

Satranç oyununda düşünmeden,acele yaptığımız bir hamle sonucunda taş kaybedebilir  veya mat olabilir iz.Hayat için de aynı durum geçerlidir.Satranç oynamak,düşünerek hareket etmenin önemini sporcuya öğretir.
 

*Plan Yapmak ve Durumu Değerlendirmek ;

Satranç Sporcusu,rakibini yenebilmek için oyun içerisinde bulunduğu durumu değerlendirip kuracağı küçük tuzaklarla rakibini hataya zorlayacak planlar  yapar.Yaşam içerisinde başarılı olmak için de insan aynı mücadeleyi göstermek zorundadır. Satrancın yaşam içerisinde çocuklarımızın daha güçlü olmasına katkı sağladığı aşikardır.
 

*Sabır Göstermek ve Dayanıklılık ;

Bazı satranç oyunları saatlerce sürmektedir.Süre uzadıkça fiziksel ve zihinsel yorgunluk gösteren sporcu oyun disiplinini kaybeder  ve sabırsızlık gösterip oyun içerisinde hatalı hamleler yapabilir.Dayanıklılık Satranç için olmazsa olmazlardandır.Yaşam içerisinde de dayanıklı olmak,fiziksel ve zihinsel olarak güçlü olmak zorundayız.Satranç,yaşam içerisindeki dayanıklılığın önemini satranç oyuncusuna öğretir ve dayanıklılığını arttırması konusunda katkı sağlar.
 

*Moral ve Motivasyon ;

Satranç sporcusu,oyun içerisinde bir taşını kaybedip  geriye düşebilir.Bu durum sporcunun moralini bozabilir  ve ümidini kaybetmesine sebep olabilir.Satranç, geriye düştüğü durumlarda ümidini kaybetmeyip mücadele eden sporcuların,yaşam içerisindeki olumsuzluklarla mücadelesine ve ümidini korumasına katkı sağlar.


*Kurallara uymak; “Dokunduğun taşı oynamak”,

“Piyon geri gitmez”, “Sessizce Satranç Oynamak” gibi birçok kuralı içinde barındıran Satranç Sporu,Sosyal hayat içerisindeki kurallara uyulması konusunda çocuklarımızı disipline eder.
 Sonuç olarak,bu kadar yaşam ile ortak noktası olan Satranç Sporuna çocuklarımızı yönlendirelim ve bu spor ile erken yaşlarda( 5 yaş ve üzeri) tanışmalarını sağlayalım.