Satrancın Eğitimdeki Yeri

Abone Ol

Satranç, çocuklarımızın hayata ve eğitime bakışlarını  geliştirmektedir. Aşağıda sözlerine yer verdiğim 5 büyük ustamızın sözlerinden yararlanarak bu gelişimin neler olduğunu  anlatmaya çalışacağım.

Çocuklarımız hayata heyecan ve umut ile başlayarak kısa sürede çok şey öğrenmeye çalışırlar.Algıları açık ve verileni almaya meyillidirler.Verilen bilgileri algılayıp öğrendikleri zaman çok mutlu olup algılamayınca da agresif tepkiler verirler.Satranç, doğru eğitmen ile küçük yaşta(5 yaştan itibaren) duygu kontrolünü çocuklarımıza öğretmek için en iyi araçtır.Doğru bir eğitim programı ile 5 yaştan itibaren dinginliği ve sakinliği satranç ile öğrenebilirler.

Yaşları ilerledikçe çocuklarımızda kaybetmeye karşı hazımsızlık ve sürekli kazanma isteğine bağlı yaşanan mağlubiyetlerde mutsuzluk ortaya çıkmaktadır.Halbuki her mağlubiyet bir kazançtır ve hatalarını objektif bir gözle değerlendirmeleri,gelişimleri açısından çok faydalı ve önemlidir.En iyi öğrenme yollarından birisi kendi hatalarını analiz etmektir.Çocuklarımız yaptıkları satranç maçlarını inceleyerek elde edecekleri bu alışkanlık ile  gerçek yaşamda da mutluluğu ve başarıyı yakalayabileceklerdir.

Her yaşa uygun doğru satranç eğitim programı; bilgili, gelişime açık bir antrenör ve ailelerin desteği ile her çocuk satranç ile sportif ve akademik başarıyı bir arada yakalayabilir.

Altınordu Spor Kulübümüz de satranç eğitimini altyapıdaki sporcularına zorunlu tutarak sportif ve akademik başarıya satrancın katkı sağladığı düşüncemizi desteklemektedir.

“Eğer içinden beraberliği kabul etmişsen, kazanmak için oynayamazsın.”

                                                                                                                   KARPOV

“Satranç öğrenimi yabancı dil gibidir.İyi öğrenebilmek için,genç yaşta öğrenmeye başlamalısınız.”

                                                                                                                   FİNE

“Satrançta karakter eğitilmektedir.Satranç,herşeyden önce objektif olmayı öğretiyor. Ancak, Hatalarımızı bilinçli olarak değerlendirebilirsek iyi usta olabiliriz.”

                                                                                                                   ALEKHİNE

“Kendini ve diğer satranç ustalarını eleştirmek çok gereklidir.Çünkü sadece kendisini ve gelecekteki rakiplerini eleştirenler,iyi analiz etmeyi ve başarıya ulaşmayı umut edebilir.”

                                                                                                                   BOTVİNNİK

“Satranç tahtasında yalan ve iki yüzlülüğün yeri yoktur.Satranç kombinezonunun güzelliği her zaman sadık ve gerçekçi olmasıdır.”

                                                                                                                   LASKER