Ercan ÇELİK

Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan “BÜGEM ile Tire’de yağlık Ayçiçeği” Projesi kapsamında gerçekleştirilen tarla gününde ilk hasat yapıldı. Tire’ye bağlı Çiniyeri Köyü’nde gerçekleştirilen tarla gününe İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Evran, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Corteva Pioneer Tohumculuk Ege Bölge Müdürü Bekir Demirci ve çok sayıda çiftçi katıldı.

SİLAJLIK MISIRA ALTERNATİF AYÇİÇEĞİ

Tire’de ve Küçük Menderes Havzası’nda son yıllarda net şekilde hissedilen kuraklık sorunu, sulu tarımı günden güne zorlaştırmakta hatta bazı alanlarda imkansız kılmakta. Bunun sonucunda bölgede bir yıl içerisinde bir tarladan 3 ürün alınırken, 1 ürüne kadar düştü. Tire İlçe Tarım Müdürlüğü, çok fazla su ihtiyacı olan silajlık mısır gibi ürünlere alternatif olabilecek yağlık ayçiçeği üretimi için proje geliştirdi. Bakanlık tarafından finanse edilen ve yüzde 75 hibeli yağlık ayçiçeği tohumları, projeye katılan üreticiler tarafından ekildi ve yetiştirildi.

TİRE’DE İLK DEFA

Tarla gününde yaptığı konuşmada iklim krizinin sonuçlarına değinen İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç, “Bölgemizin en önemli sorunu iklim krizi. Kuraklık ve su kısıtıyla mücadele ediyoruz. Bu projeler bunun için çok önemli. Ayçiçeği de bu bağlamda çok önemli. İlimiz için yeni bir ürün ve Tire için de ilk defa yapılıyor.”

İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ PROJE GELİŞTİRDİ

Projeyle ilgili HaberTire’ye konuşan Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Evran, “Küçük Menderes Havzası’nda en önemli problemimiz su kıtlığı. Her geçen gün yer altı su kaynaklarımız maalesef tükenmekte. Üreticilerimiz de ciddi manada mısır ekiyorlardı. 3 yıldır ilçe tarım müdürü olarak görev yapmaktayım. Bu süreçte de sahada yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle TOKİ’den Peşrefli Mahallesi’ne kadar olan alanda, her geçen yıl arpa arkası, buğday arkası ekimlerin azaldığını fark ettik. Yaklaşık 40 bin dekar bir alanımızın boş kaldığını gördük. Biz de bunun için teknik ekibimizle beraber susuzluğa karşı dirençli ne gibi bir ürün yetiştirebiliriz diye düşündüğümüzde, ayçiçeği projesi aklımıza geldi ve bunu projelendirerek bakanlığımıza sunduk. Daha sonrasında bakanlığımızdan onaylanan bu proje sayesinde yüzde 75 hibe olarak, üreticilerimize tohumda destek verdik. Yine burada ekimden hasadına hatta alımına kadar üreticinin yanında yer aldık.” Dedi.

MALİYETİ YOK!

Tire’de ilk kez denenen ayçiçeğinde bazı bölgelerde verimin beklenenden düşük olduğunu da belirten Evran, “Tabi ilk defa yapılan her şeyde aksaklıklar ve farklı sıkıntılar meydana gelecektir. Her yerde verim istediğimiz beklentide olmadı. Malum tarım, her zaman dış etkenleri çok fazla olan bir durum olduğu için maalesef her şey bizim elimizde olmuyor. Bu kapsamda da değerlendirdiğimizde birçok yerdeki verimlerimiz yüksek. Kesinlikle susuzluğa karşı ekilebilecek alternatif bir ürün. Yaklaşık 200 kilogramın üzerinde verimimiz var. Bu da üreticilerimiz için çok iyi çünkü maliyet olarak masrafı yok.” Dedi.

ÜRETİCİ, SONUÇTAN MEMNUN

Tire’de proje kapsamında ayçiçeği eken üreticilerden olan Serdal İşçi, “Son yıllarda yetersiz yağışların olması sebebiyle yer altı sularının her geçen gün azalması nedeniyle 3 ürün aldığımız alanlarımızda artık 1 ürün elde ediyoruz. Maalesef bu alanlarımız her geçen yıl büyümeye devam ediyor. İlçe Tarım Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan proje kapsamında fazla su ihtiyacı olmayan, ektiğimiz ürünlere alternatif yağlık ayçiçeği ektim. Biraz sonra hasat edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda da sulama sıkıntısı olan arazilerimde üretime devam edeceğim.”

TOHUM FİRMASI CORTEVA PIONEER, PROJEYE DESTEK OLDU

Projede üreticilere tohumları sağlayan Corteva Pioneer firmasının Ege Bölge Müdürü Bekir Demirci “Son yıllarda gerek ülkemizde gerekse dünyada küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği sebebiyle sulama sularımızın azaldığını görüyoruz. Bununla birlikte sulu tarım yapmak zorlaşmakta hatta imkansızlaşmaktadır. Bu sebeple kuraklığa karşı alternatif ürünler her geçen daha da önem kazanmaktadır. Biz de Corteva Pionner olarak üzerimize düşeni yapmakta ve sürdürülebilir bir tarım için çalışmalar yürütmekteyiz. Amacımız, üreten ve tüketenlerin hayatlarını zenginleştirirken, gelecek nesillerin ilerlemesini garanti altına almaktır.” Dedi.

Firmanın Ege Bölge Sorumlusu Muammer Kavas ise  “Bölgemizde susuzluğa karşı ekmiş olduğumuz ayçiçeği tarlasındayız. Tohum çeşidimiz 130 çeşidi. Burada uygulamamız ot arkası ekim. Buğday arkası ekimlerde de 134 çeşidimizi uygulayacağız. Pioneer Tohumculuk olarak ayçiçeğinde Türkiye pazarında en yüksek satışa sahip firmayız. Çok yüksek yağ oranı ve veriminden dolayı tohumlarımız tercih ediliyor.” Dedi.

tarla3

Deprem Riski : İnşaat Mühendisleri Odası Deprem Riski : İnşaat Mühendisleri Odası

tarla4

tarla2

tarla1

Editör: Ercan Çelik