KÜLTÜR - SANAT

Tire’nin Karambol oyunu TÜBİTAK’tan onay aldı

Tireli Öğretmen Ayşe İriboy Sar, Tire’nin karambol oyununu masa oyunu haline getirerek TÜBİTAK’a sundu. Proje TÜBİTAK’tan onay aldı.

Abone Ol

Gaziantep’te görev yapan Tireli Türkçe Öğretmeni Ayşe İriboy Sar, yüzyıllardır Tire’de oynanan karambol oyununu yeniden ölçeklendirerek TÜBİTAK projesi haline getirdi. Karambol oyunu kültürünü gelecek nesillere aktarmak, oyunun sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla hazırladığı proje, hem TÜBİTAK’tan hem de öğrencilerden tam not aldı. Yerde oynanan oyunu masa oyunu haline getiren Ayşe Öğretmen, oyunun meşelerini ise öğrencilerin kullanabileceği en küçük boyutta hazırladı. Hazırladığı projeyle ilgili açıklamada bulunan Ayşe Öğretmen, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“TÜBİTAK projesi kapsamında Tire'mizin 'Karambol' oyununu tanıtmayı, yaşatılabilir hale getirmeyi ve kültür aktarımını gelecek nesillere yapabilmeyi amaçlayarak bu oyunu geliştirdim. Dünyada yalnızca İspanya'da ve İzmir'in Tire ilçesinde oynanan, bilardonun atası kabul edilen "Karambol" oyunumuzu ulusallaştırmak ve okullarda oynanabilir hale getirmeyi hedefledim. Tire'ye Sefarad Yahudileri tarafından getirildiği bilinen ve hoşgörü ortamında yaygınlaşarak Tire'de yüzyıllardır oynanan ve turnuvaları heyecanla sürdürülen ve yerel olarak kalan bu oyunu masa oyununa dönüştürerek ortaokul seviyesinde oynanabilir ve sürdürülebilir hale getirdim. Meşeler (bilyeler) yabani zeytin ağaçlarından Karambol topunun tek ustası Tireli Burhanettin Bezdegümeli tarafından öğrencilerin eline uygun olacak şekilde, en küçük boyutta, 32 mm çapında üretildi. Normalde yerde ve parlak beton zemin üzerinde oynanan oyun öğrencilerin boyuna uygun olacak şekilde yükseltilerek, ham MDF’ye olacak şekilde ve aslına uygun oranda tasarlanıp küçültülerek masa oyunu haline getirildi. Projemiz TÜBİTAK'tan onay aldı. Gaziantep’te ses getirmeyi başardık. Bundan sonraki süreçte öğrencilerimizle bu oyunu turnuvalar halinde sürdürmeyi ve yaşatmayı hedefliyoruz.”