Toplum olarak en önemli eksiklerimizden biri maalesef yetersiz ağız hijyeni. Her zaman sağlık ağızla başlar diye konuyu kendimize devşirip hastaları motive etmek isterim.
Vücudumuzun dış ortam ile en çok temasta olan bölgesi ağzımız ve yüzümüze anlam ve güzellik katan konuşmamızda sesleri düzgün çıkarmamıza yardımcı olan ve yemek yemek için olmaz ise olmazımız ağzımız…
Güzel gülebilmek için yapmamız gerekenlere gelince;
Olmaz ise olmazımız diş fırçalamak günde iki defa ve doğru fırçalama yapmalıyız. (Doğru fırçalama için sosyal medyada modifiye diş fırçalama tekniği videolarını bulunuz.)
Diş fırçalar iken fırçamız kuru olacak ve çok az diş macunu kullanarak en az iki dakika fırçalama yapmalıyız.
Her geçe yatmadan önce diş fırçalama işleminden sonra diş ipi ile her bir diş arasını temizlemek.
Eğer ki diş ipi kullanmada başarılı değilsek ağız diş suyu kullanmak, araların temizliğini nispeten yapmamıza yardımcı olur.
Yemek aralarında abur cubur alışkanlıklarını azaltmak hem ağız diş sağlımız hem de vücut sağlımız için çok doğru bir seçim olur.
* * *
Gelelim bu konu ile ilgili merak edilen sorulara;
Hangi diş macunu kullanmalıyız?
Bu soruya verilecek cevap her zaman en önemli olan diş fırçasıdır. Diş macununu diş temizliğindeki rolü çok azdır. Bu neden ile doktorunuz başka tavsiyede bulunmadığı müddetçe istediğiniz diş macununu kullanabilirsiniz.
Nasıl bir fırça kullanalım?
Sağlıklı ve düzgün fırçalamada orta sertlikte bir fırça öneriyorum ama hasta çok kuvvetli diş fırçalama alışkanlığı dişlerinde aşırı hassasiyet durumu var ise yumuşak diş fırçası kullanması uygundur ve mutlaka 3 ayda bir fırçaların yenilenmesi gereklidir.
Fırçalarken dişetlerim kanıyor. Neden?
Fırçalarken veya elma gibi sert gıdaları tüketirken dişeti kanamamız oluyor ise ilgili bölgede ufaktan olsa dişeti problemimiz var demektir. Hiçbir etken olmadan dişetleri kanayan biri ise acil olarak bir diş hekimi ziyareti yapmalıdır
Çocuklarda fırçalamaya ne zaman başlayalım?
Bebeklik döneminde ilk dişlenme aylarında bir gazlı bez veya bunun için yapılmış parmak fırçası ile bebeğimizin dişlerini temizlemeliyiz. 2 yaş dönemi çocuğun her şeye ilgisinin arttığı bir dönem olduğu için ilk fırçalama için iyi bir dümendir. Çocuğa fırsat verip sonrasında ebeveynlerin fırçalama yapması çocuğun bu yönde gelişimi için önemlidir.
Not: İlk fırçalama döneminde çocuk anne babayı diş fırçalarken görmeli ve rol model aldığı ebeveynlerini taklit etmelidir.