Her tarım ürününde oynanan oyun gibi sezon geldiğinde birileri incir için düğmeyi basıyor. Örgütlenmemiş çiftçimizin yüksek girdilerin içinde boğulmalarına fırsat bilerek oynan oyunlar.
İncirde yok metal ve diğer atık olduğu söylenmektedir. Çevreciler , üreticiler , tüccarlar , aracılar , ihracatçılar yatırımcılar , madenciler ve rantçılar gibi birçok kişi ve kuruluşlar farklı ses çıkarmaktadır.
Her birilerimiz birer çevreci , birer üretici , ve birer ihracatçıyız. Olmayız da. Bu ülke bu ülkenin her bir sebze meyve ağacı hepimizin. Milliyet millet. Ülke ve ülkemin gelir kaynakları. Ne kadar sağlıklı ne kadar çok satarsak hepimiz kazanacağız.
Peki ayrımcılık ve de farklı seslilik niye. Yabancı şirketlerin yer altına zenginliklerimize el atmalarından dolayı jeotermal , maden ocakları ve onca kesilen ağaçlar. Üretim yollarına kalıcı düzenleme yerine geçici yapımlarla yüzeysel tadilatlarla geçiştirilmektedir.
Albert EİNSTEİN derki;
“Tarımı ihmal eden ülke intihar ediyor demektir. Gelişmiş ülkelerin semalarında ne kadar çok uçağın uçtuğu değil ne kadar çok arının uçtuğu önemlidir. Eğer arılar ölürse sonraki yıllarda insanlarda ölür.” demiştir.
İthal edilen tohumdan gübreden tutun zirai mücadele ilaçlarınızda dışarı bağımlıkla maliyetler yükselmektedir.
Yöremizde yetişen karadut vardır ve de karadut lekesini de kolay çıkmaz ama herkesçe bilinmeyen bir şeyi vardır karadutun lekesine kendi dalındaki yaprağı çıkartır. Yani yarasının ilacını başka yerde aramayarak her yaranın merhemi kendimiz olmalıyız devasını bulmalıyız.
İthalat yapılmamalıdır. Kendi ürettiğimiz ve üretebildiğimiz ürünleri ithalat etmek ne kadar gereksiz.
İsviçre’de yeni slogan “Atma , tamir et.” Ayrıca daha çok önemli bir olay , organik gübre milyon tonlarca sebze meyve atıklarını çöpe atıyoruz. Ve o atıklardan elde edilen organik gübreyi ithal alıyoruz. Ne acı bir olay ama gerçek. Bu konuda uzamanlar buradan çağrımız gelin el birliği ile Tarıma destek olalım. Hayvan dışkısından tutunda sebze meyve atıklarının organik gübre yapımında milyon dolarlar ülkemizde kalacaktır.
İsveç, yeşil bir ülke olarak kalmanın yenilikçi yollarını düşünmeye devam ediyor.
Ülkemiz % 47 si çölleşmekte.
SONUÇ; İncirimize dokunmayın. Jeotermaldeki arayış yerine fiyatlarımıza üretimimize tatmin eden düzeye getirelim. Üretime, paketleme ambalaja metal ve ağır metal ölçümüne yaparak kaliteli ürün elde edelim. Organik ürün yetiştirelim Ve pazarlamayı kendimiz yapalım.
İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Tunç SOYER dediği gibi ortak akıl , ortak Zeka ve ortak kararla tarım da başarıya yakalamalıyız. Tarımda ben bilirim demek yok artık. Ülkemizin tarım geliri çok önemlidir. Son yıllarda tarım kötü ama İzmir Belediye olarak bu tarıma yol gösterici olmuştur. Bundan sonrada bu çıtayı yükselmeliyiz. Mevsim geldi önümüzde akıllı tarım politikalarıyla incir politikamıza oyun oynatmadan akıllı davranarak üreticimize mağdur etmemeliyiz.
Tarımda uluslar arası rekabete geliştirmek gerekir.
Ortak beyinle hareket gerekir. Her tarım ürününde oynan oyun gibi incir dede oyun oynatmamalıyız. Gelin birlik olun gelin ortak fikirde birleşelim.
Güzel , hayırlı ve İyi sezonlar dilerim.
İncirde oynanan oyun
Süleyman Övül
Yorumlar