TOSBİ, “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Sürdürülebilir Büyüme” başlıklı panele ev sahipliği yaptı. TOSBİ Müteşebbis Heyeti Başkanı Metin Akdaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, GrowX Yönetim Doktoru Kurucusu ve CEO’su Dr. Savaş Tavşancı konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan Dr. Savaş Tavşancı aile şirketlerinde yaşanan yapısal zorluklara dikkat çekti. Aile bağları ile iş bağlarının ayrışması gerektiğini ifade eden Tavşancı “Ailede duygu, şirkette ise rasyonellik vardır. Bu iki kavram karıştığında şirket yönetimi zaafa uğrar. Kurumsallaşma, bir tercih değil, artık zorunluluktur” diye konuştu. Şirketlerin uzun ömürlü olabilmesi için profesyonel yönetim sistemlerinin devreye girmesi gerektiğini söyledi.
TOSBİ Müteşebbis Heyeti Başkanı Metin Akdaş ise Türkiye’de şirketlerin yüzde 95’i aile şirketi olduğunu belirterek “Bu şirketlerin yalnızca yüzde 30’u, ikinci kuşağa ve yüzde 12’si üçüncü kuşağa ulaşabiliyor. Aynı zamanda bu işletmelerin neredeyse tamamı KOBİ statüsünde olup KOBİ’ler ihracatın yüzde 35 ini, istihdamın yüzde 70’ini sağlıyor. Ancak, bu şirketlerin profesyonelleşme eksikliği, kuşak çatışmaları, miras kavgaları ve en önemlisi kurumsallaşma eksikliği gibi yapısal sorunları var. Ama çözümsüz değil” dedi. Akdaş şöyle devam etti:
“Öncelikle bir aile anayasası oluşturulmalı, yetki ve rol dağılımları iyi yapılmalı. Kuşaklar arasındaki diyalog önemsenerek, profesyonel yöneticiler ile çalışılarak eğitim ve danışmanlıklarla bu zorluklar aşılabilir. Unutmayalım aile şirketleri bizim kültürel mirasımızdır. Biz gelecek nesillere sadece para değil sağlam temeller üzerine inşa edilmiş değerler bırakmak zorundayız”
“Genç işsizlik yüzde 25’lere ulaştı”
TOSBİ Müteşebbis Heyeti Başkanı Metin Akdaş, pandemi sonrası başlayan yüksek enflasyondan dolayı gelir dağılımındaki bozulmayı işaret ederek iç talep yetersizliği ve küresel pazarlardaki daralmadan dolayı firmaların bilançolarının giderek zayıfladığını belirtti. Birçok işletmenin zarar açıklamak zorunda kaldığına, üretim gücünün kırılganlaştığına ve sanayicinin sürdürülebilirlik konusunda zorlandığına dikkat çekti. Akdaş, “Bugün eğitimli genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25 seviyesine ulaşmış durumda. Bu tabloyu sadece istatistik olarak görmek hata olur; bu, ülkemizin geleceğini tehdit eden yapısal bir sorundur” dedi.
“Ekonomiye odaklanmalı, gündemle oyalanmamalıyız”
Konuşmasının devamında siyasi tartışmaların ekonomi üzerindeki etkilerine de değinen Metin Akdaş, siyasette yaşanan gerilimlerin ekonomik karar alma süreçlerini gölgelediğini vurguladı. Dünya genelinde ülkelerin yapay zekâ, dijitalleşme, yeşil enerji ve inovasyon alanlarında ciddi hamleler yaptığına dikkat çeken Akdaş, “Küresel rekabet her geçen gün daha da sertleşiyor. Gelişmiş ülkeler dijital dönüşüme öncülük ederken, biz hâlâ iç politik gündemlerle meşgulüz. Türkiye’nin artık bu kısır döngüden çıkması gerekiyor” dedi.
Ekonomik kalkınmanın, uzun vadeli stratejik hedefler doğrultusunda, üretim ve teknoloji merkezli politikalarla mümkün olabileceğini belirten Akdaş, “Bu yeni çağ kimileri tarafından dijital çağ olarak adlandırılıyor. Daha ilerisi yapay zeka ile çalışan akıllı makinalar çağıdır. Bu çağın gerisinde kalan, teknolojiyi sadece tüketen bir ülke olamayız. Bizim üretmemiz, geliştirmemiz ve dünya ile rekabet edebilmemiz gerekiyor. Odağımızın ekonomi olduğu tüm zamanlarda ülkemiz her daim büyüme eğilimine girdi. Ekonomi yerine başka gündemler ön plana geçtiği zamanlarda ise her daim küçüldük. Artık oyalanacak, zaman kaybedecek lüksümüz yok, siyasi farklılıkları bir kenara bırakmalı, ortak geleceğimiz için el ele birlikte çalışmalıyız” diye konuştu. Panel sonunda TOSBİ Yönetim Kurulu Üyeleri Gülçin Güloğlu Uğuz ve Esra Boyacıoğlu ile birlikte Metin Akdaş, katkılarından dolayı Dr. Savaş Tavşancı’ya teşekkür plaketi takdim etti.