1) 7/9/2013-28758 RG
2) 19/2/2014-28918 RG
3) 21/6/2014-29037 RG
4) 13/9/2014-29118 RG
5) 19/9/2014 -29124 RG
6) 1/7/2015 -29403 RG
Öğretmenlere nöbet görevi verilmesinin esasları MADDE 91
(1) Öğretmenler, nöbet görevini nöbet çizelgesine göre yerine getirirler.
(2) Nöbetlerde aşağıdaki esaslara uyulur:
a) Öğretmenlere, dersinin en az bulunduğu gün veya günlerde nöbet görevi verilir.
b) Birden fazla okulda ders görevi bulunan öğretmenlere kadrosunun bulunduğu okulda, kadrosunun bulunduğu okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet görevi verilir.
c) Nöbet görevi, ilk dersten 15 dakika önce başlar, son ders bitiminden 15 dakika sonra biter. İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler, tek devrede nöbet tutarlar.
ç) Bayan öğretmenlere, doğumuna üç ay kala ve doğumdan sonra bir yıl nöbet görevi verilmez.
d) İstekleri hâlinde hizmet yılı 20 yıldan fazla olan bayan öğretmenlerle 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler, nöbet görevinden muaf tutulabilirler. Ancak bu kapsamdaki öğretmen sayısının fazla olması nedeniyle nöbet görevinin aksaması durumunda bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.
e) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülür ve okul yönetimince öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.
f) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.
Yukarıdaki yönetmelik hükümlerinde de görüleceği üzere (Madde-2/e) Nöbette uyulması gereken esaslar Öğretmenler kurulunda belirlenir. Eğer Kurul Karar tutanaklarında öğle tatilinde de nöbet tutulması ile ilgili karar alınmışsa öğle tatilinde nöbetçi öğretmenin yemek ihtiyacını karşılayan bir süre verilmek suretiyle ancak bu karar uygulanabilir.
Kurul tutanaklarında öğle tatilinde nöbet hizmeti ile ilgili alınmış bir karar yoksa nöbetçi öğretmen çıkış zilinden 15 dakika Sonra yemeğe gider ve giriş saatinden 15 dakika Önce nöbetine döner. Bunun dışında okul yöneticinin ve okul idaresinin takdirine bağlı bir durum söz konusu değildir. Kurul Kararı dışında öğle tatiline ilişkin nöbet görevi verilmesi Angarya olup bu durum Anayasamızın 17. Maddesinde hüküm altına alınmıştır. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde kişinin adli ve idari dava açma hakkı doğar.
Ortaöğretim kurumlarında durum bu iken İlköğretim kurumlarında bazı değişiklikler mevcut olmasına rağmen yine Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim kurumları Yönetmeliği 44.Maddesinde Öğretmenlere Nöbet Görevi verilmesinin esasları düzenlenmiş ve bu maddede de Öğle tatiline ilişkin bir hüküm konulmamıştır. Ancak (Madde 44/10)’da “Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.” Denilerek bu konudaki inisiyatif Ortaöğretim kurumlarında olduğu gibi İlköğretim Kurumlarında da Öğretmenler Kuruluna bırakılmıştır. Okul idarelerinin ve yöneticilerin bu konuda inisiyatif almaları mevzuata aykırıdır.