EKONOMİ

Öztürk: “Üretimin devam etmesi için devlet desteği artırılmalı”

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, artan girdi maliyetleri altında ezilen süt üreticisinin üretmekte zorlandığını belirterek, bakanlığın süt desteğini artırması gerektiğini söyledi. Öztürk, “Çok değil, kısa bir süre içerisinde biz de herhalde dışarıdan süt almaya başlayacağız.” dedi.

Abone Ol

Ercan ÇELİK

Ulusal Süt Konseyi’nin geçtiğimiz hafta sütün litre fiyatını 11,50 TL olarak açıklamasının ardından bir nebze yüzün gülen süt üreticisinin mutluluğu uzun sürmedi. Akaryakıta gelen olağanüstü ÖTV zammı, lojistik sektöründen sonra en çok süt üreticisini vurdu. Zaten zor şartlarda üretime devam eden süt üreticisi, girdi maliyetleri katlanarak artarken, süt fiyatının hala 11,50 TL’de kalmasıyla, zor durumda kaldı.

ULUSAL SÜT KONSEYİ FİYATI ARTIRDI AMA…

Konuyla ilgili HaberTire’ye konuşan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, Ulusal Süt Konseyi’nin 8 ay önce açıkladığı 8,50 TL litre fiyatı ortadayken, kooperatif ortaklarından 11 – 11,50 TL arasında süt aldıklarını söyledi. Geçtiğimiz hafta ulusal süt konseyinin fiyatı 11,50 TL’ye güncellemesiyle, kooperatifin uzun süredir verdiği fiyata ancak gelmiş olduğunu belirten Öztürk, “Ulusal Süt Konseyi, geçen sene 8,50 TL olarak açıkladığı fiyatı geçen hafta içerisinde 11,50 TL olarak güncelledi. İlk açıklandığında şu anlamda bir güzelliği oldu; özellikle son zamanlarda süt fiyatları bölgesel olarak çok değişimlere uğramıştı. Bölgemizde 10,50 civarında bir süt fiyatı hakimdi. Ama biz Tire Süt Kooperatifi olarak özellikle ilk 3 ayın haricinde, yem zamlarıyla beraber süt fiyatlarının geri çekildiği bir ortamda, ortaklarımız bu işten zarar görmesin, biz de kooperatif olarak elimizi taşın altına koyalım diye süt fiyatlarında düşüşe gitmedik. 11 TL ile 11,50 TL arasında süt fiyatlarını ödedik. Bugüne kadar da aynı fiyatlarla devam ediyoruz. Şimdi Ulusal Süt Konseyi 11,50 TL fiyat açıklayınca, Tire Süt Kooperatifi hiç zam yapmamış gibi bir durum ortaya çıktı. Ama şu da bir gerçek; 9,50 TL sütün satıldığı bir Türkiye ortamında 11,50 TL taban fiyatın açıklanması küçük de olsa bir nebze sevindirmişti üreticiyi. Ama tabi hafta sonu gelen müthiş girdi zamlarıyla beraber, özellikle akaryakıt zammıyla beraber, 11,50 TL olan süt fiyatı geride kaldı.” Dedi.

DEVLET DESTEĞİ ÖNEMLİ

Sorunun çözüme kavuşturulmasında ve üreticinin üretime devam edebilmesi için devlet desteğinin önemli olduğunu vurgulayan Osman Öztürk, “Burada devlet, daha önce 50 kuruş olan desteği, yine 50 kuruş olarak devam ettireceğe benziyor ama bizim en büyük temennimiz bu desteğin artırılması. 1 liralara, hatta eğer bunun altında kalkılabilirse 1,50 liralara kadar çıkarılması taraftarıyız. Eğer bu desteklerle beraber devam ederse süt üreticisinin bir nebze de olsa ayakta kalabilme şansı vardır. Bu fiyatın tekrar gözden geçirilip, bakanlığın bu duruma el koyması gerekiyor.  Biz Tire Süt Kooperatifi olarak, ortaklarımızın daha yüksek kar elde etmesi için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Bu sadece sütün fiyatı anlamında değil, yem, akaryakıt gibi hizmet sunduğumuz her konuda ortaklarımızın yanındayız. Ortaklarımızın para kazanması için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz.” Dedi.

“İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL”

Yurtdışından hayvan ithalatının geçici olarak çözüm gibi görünse de uzun vadede pek çok sorun yaratacağını söyleyen Başkan Öztürk, “2022 yılında Türkiye yine böyle bir ortamdan geçti. Birçok hayvan kesimi gerçekleşti. İşletmelerdeki insanlar, ilk etapta verimsiz hayvanlarını elden çıkardılar. Daha sonra verimli hayvanlara sıra gelmişti ama yılbaşından sonra ilk üç ayda süt üreticisi biraz para kazanmaya başladı. Ondan sonra ülkede ithalat çılgınlığı başladı. Bir işletme sadece yeni tesis kuruyorsa, Avrupa’dan hastalıktan ari bir işletme kurmak istiyorsa getirsin gelsin kursun. Ama Türkiye’de mesela 100 baş hayvan olan çiftliğe 50-60 tane daha Avrupa’dan hayvan getirip karıştırıyorlar. Bizim burada olan hastalıkların birçoğu Avrupa’da yok. Şimdi biz ne yaptık? Getirdiğimiz hayvanları aynı ortama koyduk ve bu bir sıkıntı doğurdu.  Bakanlığın da bu konuda bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Yurt dışından gelen hayvan sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. Bunların tabi belli bir oranda süte katkısı olacaktır. Geçen ay açıklanan rakamlara göre yüzde 5 civarında bir artış var fakat bölgemizde sıcakların artmasıyla birlikte süt üretiminde belli bir düşüş var. Yurtdışından hayvan ithal edilmesi, hayvancılığı kurtarır mı? Kurtarmaz! İthalat, geçici bir çözüm. Belli bir süre sonra tekrar sütle alakalı sıkıntımız olacak.” dedi.

SÜT İTHALATI MI GELİYOR?

Bu şartlarda kısa vadede işin süt ithalatına kadar gidebileceğini ifade eden Öztürk, “Dünyanın hayvancılık bakımında en önemli merkezlerinden biri olan İsrail’de süt sıkıntısı başlamış. Sütün ucuz olduğu Avrupa’dan Yunanistan, Polonya, Macaristan gibi ülkelerden süt ithalatına kalkışmışlar. Şimdi biz de bu kadar bolluğun içerisinde ülkemizin tarım ve hayvancılık anlamında çok değil, kısa bir süre içerisinde biz de herhalde dışarıdan süt almaya başlayacağız.” Şeklinde konuştu.

“ORTA YOLU BULMALIYIZ”

Tire Süt Kooperatifi olarak önceliklerinin üretici olduğunu vurgulayan Osman Öztürk, tüketicinin de korunması gerektiğini söyledi. Üretici ve tüketicinin birbirinden ayrılmaz bir zincirin halkaları olduğunu söyleyen Öztürk, “Üreticiyle tüketiciyi aynı anda korumamız, orta yolu bulmamız lazım. Bu süreçte eksiği kim tamamlayacak? Devlet tamamlayacak. Bakanlık bunu desteklerle tamamlayacak. Destek ne kadar iyi olursa üretici o kadar rahat üretir ve hep beraber bu ülkede güzellikle yaşamaya devam ederiz. Biz Tire Süt Kooperatifi olarak her zaman üretenin yanında olduk. Her zaman üretenle beraber olduk, olmaya devam edeceğiz. Bütün ortaklarımızla birlikte bu zor günlerden hep beraber geçeceğimize inanıyorum.” Dedi.