Dijital çağ tüm imkanları bir tık , bir sekme, bir dokunuş kadar yakınımıza getirirken; bu çağın en önemli hedef kitlesi olan gençlerimiz, çocuklarımız çeşitli olumsuzluklar ve tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyor.

Eğitim kurumlarımızda dijital içeriklere dair doğru medya kullanımı ,medya okuryazarlığı alanında ortak bir bilinç ve öğretim programı ise son yıllarda önem kazanmış durumda.

Neredeyse her geçen saat bir devinimin yaşandığı dijital dünyaya ilişkin verilen eğitimlerin ise yetersiz olduğu daha doğrusu maalesef geç kalındığı bilinen bir gerçek.

Son günlerde ana akım medyada da sıkça haberleşen online şans oyunları, ne kadar kelime marifetleriyle meşru hale getirilmeye çalışılsa da diğer bir deyişle “kumar” gençleri ve çocukları olumsuz etkileyen içeriklerin başında geliyor.

Kumarın kirli yüzünü, dijital uygulamalar aracılığıyla temizlemeye çalışan kimi uygulamalar; kullandıkları ara yüz, müzik ve karakterlerle bu batakhanelere bir oyun havası vermekte gün geçtikçe mahirleşiyor.

Bir oyun havasında gençlere ve çocuklara sunulan bu uygulamalar, ağır ve öngörülemez neticelere sebep olabiliyor.

Yetişkinlerin dahi aktif kullandığı bu uygulamaların bazıları BTK tarafından engellenebilirken, bazı site ve uygulamalar ise sürekli değiştirdikleri bağlantı adresleri sayesinde kontrol ve denetimden kaçınabiliyor.

Ortaya çıkan maddi kaybın yanı sıra uygulama ya da siteler aracılığıyla gerçekleştirilen kimlik ve veri hırsızlığı, dolandırıcılık faaliyetleri tehlikenin boyutunu her geçen gün arttırıyor.

Oyun görünümlü kumar uygulamaları her ne kadar yasaklar, engellemeler ve yaptırımlarla denetim altına alınmaya çalışılsa da; soruna gerçek bir çözüm bulmanın anahtarı toplumsal farkındalığı, bilinci oluşturacak kalite ve kapsamda süreğen bir eğitimden geçiyor.

İlkokul sıralarında başlayan bu eğitimin, son kademelere kadar devam etmesi hatta yaygın eğitim unsurları içerisinde kendisine yer bulması gençlerimizi, çocuklarımızı hatta yetişkinleri içine çeken bu bataklığı kurutmanın yegane yoludur.