Büyük taarruz sonucu 4 Eylül 1922 günü Yunan ordusu Tire’yi terk ederken askeri bandolarına ait enstrumanlarını bırakıp kaçmak zorunda kalmıştı.
Askerliğini bando çavuşu olarak yapan Ali Başargan (Ali Çavuş), bu enstrumanlara sahip çıkar; kendisi gibi meraklı eski bandocu demirci Mehmet Çavuş ve Berber Mehmet Ali Efendi gibi arkadaşları ile Tire Armoni Bandosunun ilk kurulışunu gerçekleştirir. O yıllarda Türk Ocağı adı altında kurulan bando, tek bir marş ile törenlere katılır.
Daha sonraları idman yurdu adı altında faaliyet gösteren bando, zamanın askerlik şubesi başkanı Selahattin Bey, Avukat İrfan Töre ve Sami Gülcüoğlu gibi eşraftan büyük destek görür.
O yıllarda ayrıca, Tire’de bulunan 39. Alay’ın da boru, flüt ve trompet takımından oluşan bir bandosu bulunmaktadır.
Ali Başargan’dan sonra bando hocası olarak Cemal Fedai Tire’ye davet edilerek; ikinci bando hocası ve şef olarak uzun zaman hizmet verdiği bilinmektedir.
Bandonun üçüncü hocası Mösyö Slavo adlı bir çekoslavaktır. Mösyö Slavo, değerli bir orkestra şefidir. Bandonun en faal ve görkemli zamanının bu dönem olduğunu söyleyebiliriz. Bu bando Atatürk’ü karşılamak üzere Ege Manevralarında Aydın’a; Sümerbank fabrikalarının açılışı için Nazilli’ye davet edilir.
İkinci Dünya Savaşından sonra bandonun başında artık Hasan Timuçin hoca vardır. Uzun yıllar Tire bandosuna hizmet veren Hasan Timuçin ve ekibi Halk Evi Bandosu adı altında faaliyet göstermiştir.
1950 yıllarında siyasi partilerin rekabeti sonucu Tire’deki bando sayısı bir ara üçe çıkmıştır. Bunlar Halk Evi Bandosu (CHP), Demokrat Parti Bandosu ve Millet Partisi Bandolarıdır. Parti bandolarının faaliyetleri uzun sürmemiş, Halk Evlerinin kapatılması sonucu ilçede kültürel faaliyetler tamamen durmuş, bandolar dağılmış ve nihayetinde her üç bando da Tire Belediye Bandosu adı altında birleşmiştir.