2012-2013 Eğitim Öğretim yılına Eğitim ve İlköğretim Kanununda yapılan değişiklik neticesinde 4×3 Sistemiyle girmiş bulunmaktayız. Daha yaz aylarında Sayın Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan ne demişti? hatırlayalım. Yeni sisteme hazırız hiçbir sorun yok demişti. Ancak görünen köy kılavuz istemez. Biz de bu sistemin sıkıntıları haricinde Tire’de yapılan planlama ile sıkıntıların büyüyeceğini kaydetmiştik. Gelinen noktada haklılığımız ortaya çıktımı? Siz takdir edin değerli okurlar. 23 Mayıs günü Sayın Kaymakam Bey Kurtuluş İlköğretim Okulunda Sendika Temsilcileri ve Merkez Okul Müdürleriyle bir araya gelerek yaptığı planlamayı sundu. Ancak o gün orda da söyledik bu planlama sakattır diye ama bizi dinleyen olmadığı gibi yaptıkları planlamayı da tutturamadıkları gün gibi ortada. Sayın Kaymakamımız tamamı kendisine ait olan planda Kurtuluş, Dört Eylül, Fatih Okullarının fiziki durumu uygun olduğundan dolayı bu okulları duvarlarla İlkokul ve ortaokul olarak böleceklerini, ihtiyaç olan tuvalet ve kantinleri de okullar açılana kadar yetiştireceklerini kaydederek İstiklal ve Ali İhsan Kalmaz, Kirazoğlu Okullarını İlkokul, Atatürk Okulu’nu da Orta okul olarak planlamış, Aydınoğulları, İnkılap, Merkez Menderes bir süreliğine de Cumhuriyet Okullarını Sabahçı öğlenci olarak belirleyerek Yönetmeliğin amacı doğrultusunda İlkokul ve Ortaokul öğrencilerinin birbirleriyle temasını kesmeyi düşünmüştü. Sabahçı öğlenci olan okullarda doğal olarak Mesai 07:30 da başlayıp 18:00’da bitmesine rağmen diğer tam günlük eğitim yapan okullarda mesai 08:30’ da başlayıp 15:00’ da bitmektedir. Bu gün görüyoruz ki ikiye bölünmesi planlanan Kurtuluş, Dört Eylül ve Fatih okullarında bu yönde bir çalışma dahi başlatılmamıştır ve zillerle okullar ayrılmıştır. Diğer ikili öğretim yapan okulların da sınıfları yeterlidir çünkü geçmişte de 8 sınıflı eğitim veriliyordu şimdi de 8 Sınıflı eğitim veriliyor. Bu okullar da zillerle bölünebilirdi ve öğrencileri sabah 07.00’da kalkmak ve18.00’de okuldan çıkmak zorunda kalmazlardı. Aklınıza şu soru geliyor mu bilmem amma gelmiyorsa da ben getireyim.”Kurtuluş, Dörteylül ve Fatih okullarındaki öğrenci velilerinin ekonomik durumu ile diğer sabahçı öğlenci yapılan bir şekilde zilsiz ve duvarsız bölünen okullardaki öğrenci velilerinin ekonomik durumları bu olayda etkili olmuş mudur? Sayın Kaymakamımız Tirelileri ekonomisi düzgün olan çevredekiler olmayan çevredekiler diye kafasında ikiye mi ayırmıştır? Bu soru bu görüntüden sonra sorulması gereken en önemli sorudur bence. Kendileri de çıksınlar bu sorumuza zahmet olmazsa bizimle aynı yoldan cevaplasınlar ki kimsenin aklında soru işareti kalmasın. Aksi takdirde konuyu Anayasamızın eşitlik ilkesine ihlalden dolayı bizzat adli yargıya taşımayı düşünmekteyim.
Bu arada norm fazlası öğretmenleri 1.Sınıflarda birer şube daha açarak eriteceğini beyan eden Sayın Milli Eğitim Müdürümüzün de planı tutmamış olmalı ki bazı okullara 3’er 4’er öğretmen vererek ara sınıfların bölünmesini sağlamış ve okullarımızda bir curcuna ve karmaşanın yaşanmasına sebebiyet vermiştir. Veliler isyan etmekte haklı mı? Elbetteki haklı 3 yıl çocuklarını okutan öğretmenden çocuk son senesinde alınıyor bir başka öğretmene veriliyor. Üstelik çocuğun kendi öğretmeni aynı okulda aynı sınıfı okuturken bu yapılıyor oysa İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 64.Maddesi’nin ilk paragrafı bunun böyle olmayacağını söylemesine rağmen yapılıyor. Arkadaşlar Kanun ve Yönetmelikler kişinin işine geldiği gibi uygulanmaz. Bakın bir örnek daha Kurşak Köyü Eskioba İlköğretim Okuluna8 Kilometre, Büyükkale İlköğretim Okuluna 4,5 Kilometredir ve Büyükkale Köyünde Sosyal ve Kültürel hareketlilik daha fazladır. Çünkü birçok kurum ve kuruluş bu köyümüzde mevcuttur. Kurşak Köyü Öğrencilerini Taşımalı Eğitim Yönetmeliğinin 8.Maddesine göre Devlet Büyükkale İlköğretim Okuluna taşımak zorundadır. Bunun neden böyle yapılmadığını sorunca sayın yetkililer diyorlar ki, “bütün velilerin öğrencilerin Eskioba İlköğretim Okuluna taşınması için dilekçesi var” iyi de kardeşim bu işler dilekçe ile hallediliyorsa neden İnsanlarımızı çocuklarını istedikleri okulda okutmalarına müsaade etmiyorsunuz da Okul öğrenci alım bölgelerine göre ikamet istiyorsunuz. Merkezde de bu işleri dilekçe ile çözsenize. İnsanları muhtarlık, nüfus, kiralık ev peşinde niye koşturuyorsunuz. Kurşak Köyündeki vatandaşın öğrencisini istediği okulda okutma hakkı var ama merkezdekilerin ve diğerlerin yok öyle mi? Madem dilekçe ile halloluyor Çocuklarının Toki’ye taşınmasını istemeyen bir sürü veli dilekçesi var elinizde onu da halledin. Devletin parasını günde3,5 kilometreyılda630 Kilometreheba edenlerin yaptığı bu kanunsuz uygulama yanlarına kar kalmamalı düşüncesi ile konu üst mercilere tarafımdan iletilecektir.
Yaz tatili boyunca okullar boş iken Ali İhsan Kalmaz Okulu Onarıma girmedi ama ne hikmetse okulların açıldığı gün onarıma girdi. Hazırmışız mı? Değilmişiz demi arkadaşlar.
Sayın Okurlar bunlar aksaklıkların en belirgin olanları zaman içerisinde diğerleri de belirginleşecek ve bizler de bu köşeden sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Görüyorsunuz ya Sayın Bakan ve Başbakan başka yerler ne kadar hazır bilmem ama Tire hazır değilmiş.
Hoşça kalın, Sağlıcakla kalın