Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’nın Kabine değişikliğiyle birlikte Kültür ve Turizm Bakını olması neticesinde kendinden boşalan koltuğa Eski Milli Savunma bakanı İsmet YILMAZ doldurmuştur. Ancak Yeni bakan öyle hamleler yapıyor ki Eğitim Yaz Boz Tahtası olmaktan çıkıyor ve kaos ortamına dönüşüyor. Öğretmen Akademisiyle öğretmenlerin kalitesini arttıracağız açıklaması öğretmenler arasında biz kalitesiz miydik? Tepkileriyle karşılandı. Akabinde Ağustosta öğretmen ataması yok açıklamasıyla öğretmen adaylarının umutlarını kırdı sayın bakan. Şimdi de daha dört yıl gibi kısa bir süre önce 4+4+4 olarak bilinen zorunlu eğitim sisteminin de sayın bakan eliyle tekrar değiştirilerek 3+3+3+4 sistemine geçileceği ve zorunlu Eğitimin 12 yıldan 13 yıla çıkartılacağı Milli Eğitim kulislerinde yerini aldı bile. Peki daha 4+4+4 sisteminde norm fazlası olan her yıl reysen bir yerlere atanan öğretmenler daha sistem içerisinde mevcutken ve o sistemin enkazı daha temizlenmeden 4 yılda böyle bir sistem değişikliğine ne gerek var diye sorarlar adama ama cevap alacak muhatap bulunabilirse tabi. Peki yeni değişiklik neler getirecek şöyle bir göz atalım.
ZORUNLU EĞİTİM 13 YILA ÇIKIYOR
12 yıl olan zorunlu eğitim yapılacak olan değişiklikle 13 yıla çıkacak. Ülkede bütün şehir yasası uygulamasıyla bir gecede tamamen ülke olarak kentli olduğumuz için Taşımalı Eğitim mevzuat gereği sona eriyor, peki siz zorunlu eğitimi şimdi 13 yıla çıkarıyorsunuz kırsal mahallelerin şehir merkezine uzaklığı Coğrafi yapıya göre değişkenlik gösterse de ortalama 30-40 Kilometre civarında bu öğrenciler her gün bu mesafeyi nasıl gelip gidecek? Fakir ailelerin durumu bu sistemin neresine konacak? Daha bir çok sorun.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KALKIYOR
Planlanan yeni düzenlemeye göre Okul Öncesi Eğitimi (Anasınıfı) Eğitimi kaldırılıyor. İlkokullara hazırlık sınıfı konuyor. Peki Okul Öncesi/Anasınıfı branşı öğretmenleri bu durumda ne olacak? Al sana yine norm fazlası öğretmen. Erken çocukluk okulları kurulacakmış ama bu okullar hangi okulun bünyesinde kurulacak? Ya da bağımsız okullar olarak mı kurulacak? Her iki durumda sıkıntılı, çünkü İlköğretim 8 yıllık iken ilkokul orta okul olarak ayırıp okulların arasına duvarlar çekmenin nedeni ayrı gelişim grubundaki çocukları ayırmak olarak izah eden bu zihniyetin şimdi erken çocukluk okullarıyla ilkokulları bir arada tutması beklenemez herhalde? Yoksa duvarlarla okulların ikiye bölünmesi az geldi şimdi de üçe bir üç yıl sonra da dörde mi bölmeyi planlıyorlar diye bir soru da insanın aklına gelmiyor değil hani. Peki Anasınıfı öğretmenleri ne olacak? Kulislerde dolaşan bilgiye göre ya Erken Çocuk Okullarına öğretmen olarak devam edecek yada Eğitimden geçerek Sınıf Öğretmeni olacak. Peki hala Norm fazlası sınıf öğretmeni varken bu nasıl olacak. Erken Çocuk Okullarında da Sınıf normu uygulanacağına göre bir kısım Anasınıfı öğretmeni yine reysen atanacak, sıkıntı çekecek veya Yandaş Sen’e üye olarak durumu kurtaracak.
BUNLAR EĞİTİM ADINA KAYGI VERİCİ HAMLELER
Çağdaş ve gelişmiş ülkelerde sistem kurulur ve gelen bakan, bürokrat v.s. sisteme göre çalışır. Bizde ise her gelen Bakana, Bürokrata göre sistem yapılır. Bu nedir arkadaş 15 Yıllık AKP iktidarında bin çeşit değişiklik gördü eğitim. Bu sistemde yetişen çocukların bilim adamı olabileceğini, Mucit olabileceğini, Ülkemizin gelişmiş ülkelerle yarışabileceğini nasıl düşünelim gelin siz cevap verin.
Hoşça kalın, sağlıkta kalın.