Eğitim alan bireylerin, sunulan eğitim faaliyetlerinden eşit bir şekilde faydalanabilmesi olarak ifade edilen "Eğitimde Fırsat Eşitliği" , ciddi bir ekonomik sıkılaşmanın yaşandığı bu günlerde sağlanabilmesi daha da zorlaşan bir ilkeye dönüşüyor.



Her ne kadar anayasamızın 42. Maddesi uyarınca (Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.) Milli Eğitim Bakanlığı, tüm öğrencilerin eğitim hizmetlerine ulaşması ve bu faaliyetlerden istifade edebilmesi için gerekli düzenleme ve uygulamaları hayata geçirse de, tamamlayıcı/destekleyici eğitim ihtiyacı her geçen gün kendisini daha net bir şekilde hissettiriyor.
Bu durumun sebepleri çok farklı değişkenlerden teşkil olsa da örneğin devamlı surette revize edilen sınav sistemi gibi...bu başka bir yazımızın konusu olabilir.

Toplum içerisinde finansal açıdan orta tabakayı teşkil eden aileler çocuklarının tabiri uygunsa "sınav maratonunda" geri kalmaması için özel okullardan, özel öğretim kursları benzeri yapılanmalardan ve yardımcı yayınlardan destek alırken, görece daha düşük maddi imkanları olan aileler ve çocukları sürecin tüm dezavantajlarını öğrenim hayatları boyunca maalesef yaşamak zorunda kalıyorlar.
Bu yazımızın konusu olan devlet ve vakıf burslarının, finansal açıdan her geçen gün açılan bu makası engelleyemese de bir derece faydalı olacağı muhakkaktır. Ancak maalesef öğrenci ve velilerimiz kendilerine sunulan bu imkanlardan gerekli rehberlik ,tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilemediği için tam anlamıyla istifade edemiyor.

İlköğretim ve ortaöğretim süreçlerini kapsayan, burs faaliyetleri içerinde olan devlet kurum ve kuruluşlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

▪︎ İOKBS (İlkögretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı)
5,6,7,8 ve Hazırlık Sınıfı,9,10,11. Sınıfları kapsayan sınav sonucu eksenli burs programıdır.
▪︎ Vakıflar Genel Müdürlüğü Bursları
(Ortaoğretim Eğitim Yardımları)
▪︎ Türk Kızılay Ortaöğrenim Bursları
(Alan Burs Programı kapsamı: Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Anadolu Sağlık Meslek Liseleri ve diğer lise programları. Burs belirleme süreçleri okul idareleri ve Kızılay Burs Yönetim Sistemi tarafından yürütülmektedir.)

Başvuru tarihlerinin değişkenlik gösterdiği  bahsi geçen burs programları akademik başarının ölçüldüğü sınav uygulamaları, not ortalaması, okul devamlılığı gibi kıstasları bir değerlendirme ölçütü olarak kullandığı gibi kırsal ve az gelişmiş bölgelerden olan öğrencilere ; anne ve/veya babasını kaybetmiş çocuklara mutlak surette öncelik tanımaktadır.

1863 yılından beri parasız,yatılı,karma ve nitelikli eğitimin en başarılı örneğini bizlere sunan Darüşşafaka Eğitim Kurumları bünyesinde hemen hemen her eğitim düzeyini kapsayan çeşitli burs programlarını barındırmaktadır.

Devlet ve vakıf bursları haricinde, birçok dernek de öğrencilere burs imkanı sağlamakta olup, güvenilir derneklere isabet etme noktasında mutlaka öğrencinin örgün eğitiminin devam ettiği okul müdürlüklerinden bilgi alınmalıdır.

Eğitimde fırsat eşitliğinin tam anlamıyla sağlanabildiği günlere ulaşmak ümidiyle.