Ülkemizin üç büyük şehrinden biri olan, İzmir’in güney sınırında yer alan ilçemiz Tire; gerek tarım gerek hayvancılık gerekse sanayi yönünden yıllar içerisinde yükselen bir ivmeyle, İzmir metropolünün en cazip yaşam merkezlerinden biri haline geldi.

Farklı sektörlerdeki bu hızlı yükseliş beraberinde yoğun bir göç dalgası ve alt yapı/üst yapı sorunlarını, hizmet yetersizliklerini gündeme getirdi.

Çok farklı kalemlerde yer alan bu fiziksel sıkıntılardan eğitim çok ayrı, özel bir yere sahip.

İlçemiz sınırları dahilinde yalnızca ilkokul düzeyinde 29 kamu okulu bulunmakta. Bu okullardan 20 tanesi kırsal bölgelerde yer alırken 9 tanesi ise merkez okulları teşkil etmektedir.

Bahsi geçen okullar bünyesinde toplamda 3991 öğrenci dolayında mevcut bulunmaktadır.

Öğrenci yoğunluğunun ise kırsaldan ziyade merkez okullarda toplanması okul ve derslik problemini beraberinde getirmektedir.

Adrese dayalı sisteme bağlı öğrenci kayıtları, özellikle bazı merkez okulların mevcutlarını patlama noktasına getirmekte ve bu dağılım heterojen bir nitelik göstermektedir.

Yalnızca ilkokul verilerinden hareketle ulaştığımız bu sonuç işin içerisine ortaokul, lise düzeyleri de girince içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.

Okulların lokasyonlarının ise belirli bölgelerde toplanması, genişleyen yerleşim yeri sınırlarımız; acil, önüne geçilmesi gereken bir problemi gözler önüne seriyor.

Komşu ilçemiz Ödemiş’te eğitim öğretim faaliyetlerine başlayacak olan yüksek kapasiteli devlet okulunun bir benzerinin ilçemiz için de ertelenemez bir ihtiyaç olduğu muhakkaktır.

*İlgili nicel veriler Tire İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Resmi sayfası üzerinden temin edilmiştir.